Tigrul -animalul meu preferat din salbaticie-

Posted: Februarie 23, 2012 in Asia, Gandurile/parerile mele, Uncategorized

Tigrul (Panthera tigris) este o specie de mamifere răpitoare din familia felinelor, unul dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant al subfamiliei felinelor mari. Cuvântul „tigru” provine din grecescul „tigris” care, la rândul său, derivă din „tigri”, cuvânt din persana veche, a cărui rădăcină „taig” înseamnă „rapid”.

Tigrul este unul dintre cei mai mari răpitori de pe Pământ, cedând doar în fața ursului polar și a celui brun. Sunt recunoscute 9 subspecii ale tigrului, dintre care către începutul secolului al XXI-lea s-au păstrat doar șase — în total 4.000–6.000 capete; cea mai numeroasă este a tigrului bengal, a cărei populație alcătuiește aprox. 80% din populația totală a tigrilor.

În sec. al XX-lea, specia tigrului a fost listată în Cartea Roșie a IUCN și în documente similare ale unor țări. În prezent, vânătoarea sau capturarea ilegală a tigrilor este interzisă în toată lumea.

Variații ale coloritului

 Tigrul alb

O mutație cunoscută a tigrului este culoarea albă a blănii. Mutația este foarte rar întâlnită în sălbăticie, dar destul de obișnuită la exemplarele în captivitate. În natură se naște un singur tigru alb la 10.000 tigri obișnuiți. Prima capturare a unui tigru alb a avut loc în 1951, când un vânător a răpit un tigrișor alb din vizuina lui. La maturitate a fost încrucișat cu o tigroaică obișnuită, dar toți cei 4 pui născuți aveau blana de culoare ordinară. Mai târziu, un tigru alb a fost încrucișat cu una din fiicele sale albe, care a dat naștere la 3 tigrișori, dintre care 2 albi. Toți tigrii albi ținuți în captivitate sunt descendenții unui singur animal. În prezent, în parcuri zoologice viețuiesc 130 de tigri.Teoria că tigrii albi suferă de albinism este eronată, deoarece această maladie presupune o blană complet albă.Tigrii albi complet sunt supranumiți „tigri de zăpadă”.

 Tigrul auriu

Așa-zisul tigru auriu este întâlnit mai rar decât cel alb. Schimbarea culorii blănii este provocată de o genă recesivă. Prima dovadă despre existența unor astfel de tigri datează de la începutul secolului al XX-lea.Inițial, se credea că acest tip de colorit a apărut la un grup restrâns de tigri care populau regiuni cu soluri argiloase, iar culoarea neobișnuită le-ar servi drept camuflaj adăugător. Teoria rămâne nedemonstrată. Imbridingul unui grup izolat ar putea provoca apariția unui asemenea colorit dacă un tigru cu gena recesivă s-ar împerechea cu unul din proprii descendenți, așa cum se întâmplă în captivitate.

În prezent sunt ținute în captivitate în jur de 30 de exemplare. La fel ca tigrii albi, cei aurii au rădăcini bengale, dar materialul genetic le-a fost poluat de gene ale tigrului alb siberian numit Tony, strămoșul tigrilor albi din majoritatea grădinilor zoologice ale Americii de Nord. Presupunerea că tigrii aurii sunt rezultatul împerecherii tigrilor bengali cu cei siberieni este eronată.

 Alte variații

Au fost înregistrate și cazuri de melanism printre tigrii bengali, adică indivizi de culoare închisă sau absolut neagră. La fel, există mărturii despre existența unor tigri cu blană albăstruie-cenușie (așa-zisul tigru maltez). Aceste variații sunt provocate de mutații instabile.

CAT II URASC PE ACEI OAMENI CARE II UCID FARA MILA ! AUZI PESTE TOT DE ,,BLANA DE TIGRU” SAU II VEZI LA CIRC BICIUITI,OBLIGATI SA EXECUTE ORDINE… OAMENII NU AU PIC DE MILA ? INTELEG CA UNII OAMENI II UCID PENTRU A-SI SALVA VIATA(ASTA IN CAZUL UNUI ATAC),DAR NU II INTELEG PE VANATORI. II UCID FARA MILA,FARA SA AIBA VREUN MOTIV…

Reclame
Comentarii
  1. nekosreview spune:

    Si mie imi palc foarte mult tigrii. Tigrul este animalul meu preferat. Daca as fi bogata as cumpara o padure si as introduce o familie de tigrii acolo si as face crescatorie. Initial tigrul a fost numit regele animalelor, fiind cea ami mare din familia felinelor, din cate am inteles. Mai tarziu insa i-a fost desemnat leului acest ‘titlu’, pentru coama sa, desi este mult mai mic si mai slab pe langa frumosul si elegantul tigru. Ce mi-as baga degetele prin blanita unuia ^_^

  2. Soseono spune:

    Ce scump e! (≧∇≦)/ Este unul dintre felinele mele preferate pe lângă:ghepard, jaguar, leopard, leu,panteră.

  3. SkyFall spune:

    salut eu ma numesc Ionescu Alin Constantin si sunt in clasa a 8-a A si mia dat o compunere si am luat niste informatii de aici super tare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s